Te simti in siguranta doar pentru ca o mare parte din infractorii nostri sunt plecati peste granita? Crezi ca e suficienta o usa metalica cu inchidere in trei puncte si cu doua yale mecanice sau electrice pentru a-ti pune bunurile la adapost de hoti?
Un hot profesionist poate trece de cele mai sofisticate incuietori in doar cateva minute, dar nu trebuie sa fii musai tinta unui hot profesionist, e suficient sa fi pus ochii pe tine orice alta persoana. Aceasta are nevoie sa petreaca pe Internet doar cateva ore pentru a invata cum sa treaca de orice incuietoare si pentru a comanda sculele potrivite.
Pe YouTube exista peste 32.600 de clipuri care corespund cautarii „How to Pick a Lock (For Beginners) „.
In medie, in fiecare zi se posteaza circa 30-40 de astfel de clipuri numai pe YouTube. Cel mai accesat dintre acestea are aproximativ 6,8 milioane de vizualizari, dintre care aproximativ 200.000 facute saptamana aceasta, ceea ce inseamna ca exista cel putin cateva milioane de persoane care au inteles cat de usor iti pot intra in casa.
Oricat de in siguranta te-ai simti in spatele „lacatelor” si „zavoarelor” casei tale… a venit timpul sa privesti altfel vulnerabilitatile sistemelor de protectie conventionale.
www.nggs.ro Campanie de constientizare a populatiei asupra riscurilor de efractie.
Metodele pe care le folosesc hotii atunci cand vor sa te jefuiasca, precum si sfaturi pentru reducerea riscurilor.
Numarul spargerilor de locuinte a crescut de la luna la luna cu 10%, pana la peste 26.000 la nivel national in primele noua luni, iar persoanele care au cazut prada hotilor se afla tot mai jos pe scara sociala.
Potrivit estimarilor, numarul spargerilor ar putea creste pe fondul accelerarii tendintei infractionale
Acesta este doar unul din motivele pentru care merita sa iei in considerare instalarea unui sistem de alarma in locuinta si apelarea la serviciile unei companii de securitate.
Aceasta din urma iti poate vinde, atat sistemul de alarma, dar, cel mai important, va asigura interventia in cazul in care alarma se declanseaza.
Cum functioneaza
Sistemele de alarma pot fi declansate pe doua cai, prin butoane de panica si prin intermediul senzorilor de miscare, care pot fi de la simpli la complecsi.
Acestia din urma pot fi setati sa ignore miscarile obiectelor mici, ceea ce face ca alarma sa nu se declanseze accidental de catre o pisica, asa cum gresit cred multi.
Nu doar pisica poate fi ignorata intentionat de catre senzorii de miscare, ci si cainii sau orice alt animal care se plimba liber prin casa, cu conditia sa nu aiba mai mult de 45 kg.
De asemenea, sistemele de alarma moderne pot fi armate partitionat, doar pentru anumite dependinte sau camere din locuinta. Functia este utila atunci cand aveti de asigurat anumite bunuri aflate intr-o anumita incapere.
Pe langa senzori de miscare, se pot monta si camere video, rolul acestora putand fi atat de securitate, dar mai cu seama de monitorizare. Adica te ajuta sa urmaresti, in timp real, ce se intampla la tine acasa, ce iti fac copiii, ce face bona sau ce fac instalatorii pe care i-ai lasat sa-ti inlocuiasca sau repare ceva in timp ce esti plecat.
Sistemele de alarma instalate de o firma de paza au si un buton de panica, adica o telecomanda cu raza relativ mare de actiune (circa 30 de metri), care functioneaza si in proximitatea locuintei, cu care se alerteaza firma de paza.
Butonul de panica, dincolo de faptul ca este suprema aparare impotriva celor care intra peste tine in casa, este util si atunci cand esti urmarit sau atacat in fata portii, la intrarea in bloc, pe casa scarii, in lift sau in fata usii.
In momentul cand este apasat butonul de panica, firma de paza trimite la fata locului mult mai multe echipaje de interventie decat atunci cand in dispecerat se observa declansarea alarmei prin intermediul senzorilor.
Cum se intervine in caz de alarma
De regula, timpul de interventie este foarte scurt, agentii de paza putand ajunge in locul de unde s-a declansat alarma in doar cateva minute.
Cu cat firma de paza are mai multe masini de interventie in teren si cat mai aproape de punctul in care s-a declansat alarma, cu atat timpul in care ajung agentii la fata locului este mai scurt.
Acest lucru nu este insa suficient. Pentru a interveni foarte repede, agentii sunt instruiti sa cunoasca cat mai multe detalii despre obiectiv, de la cate intrari sunt, adica pe unde se poate intra si pe unde se poate pleca cel mai repede (valabil si pentru ei si pentru hoti), pana la persoane de contact din proximitatea obiectivului.
In unele cazuri, daca proprietarul este de acord, agentii de interventie pot avea si chei de la obiectiv, astfel incat sa poata intra fara sa fie nevoiti sa sparga usa, in cazul in care hotul a patruns prin escaladare.
Companiile mari testeaza periodic agentii de interventie pentru a vedea cat de bine cunoasc acestia obiectivul monitorizat. In plus, agentii sunt verificati periodic, cateodata si de cateva ori pe noapte, pentru a se vedea daca acestia sunt la post.
Trebuie stiut ca impreuna cu sistemul de alarma si abonamentul de intervenitie se primeste si o asigurare pentru bunurile din locuinta.
Cat costa?
Sistemul de alarma se poate cumpara de la firma de paza, iar pretul acestuia variaza in functie de complexitatea lui. Tot firma de paza asigura mentenanta si servisarea lui.
In ceea ce priveste costurile de abonament, acestea incep de la in jur de 99 de lei pe luna (se aplica pentru o garsoniera).
Nu va inchipuiti ca aceste costuri cresc exponential cu marimea locuintei, pasul de majorare este foarte mic, astfel incat abonamentul lunar pentru un apartament cu 3 camere este in jur de 125 lei, iar pentru o vila (parter plus etaj) incepe de la 170 lei.
Pentru acesti bani, firma de paza ofera un numar nelimitat de interventii fondate. Adica daca hotii incearca sa-ti sparga casa de trei ori pe zi, in fiecare zi, de tot atatea ori agentii vor interveni.
Totodata, abonatii au dreptul la doua interventii nefondate pe luna. Clientii sunt incurajati sa testeze sistemul pentru a verifica cat de operativi sunt agentii de interventie, pentru a-i obisnui pe acestia cu accesul spre obiectiv etc.
Servicii de paza umana
In cazul obiectivelor cu trafic uman mare, in special sedii de firme, hale, depozite etc se recomanda si paza cu agent, asta pentru ca 30% din spargeri au loc in locatii detinute de persoane juridice.
In pretul serviciilor de paza cu agent sunt incluse si costurile de interventie descrise mai sus.
DISPECERAT NGGS 24/24 Tel. 0756500679