Sari la conținut

AGENTUL DE SECURITATE

Independenta vointei – capacitatea agentului de securitate de a initia si de a lua decizii pe cont propriu, fara a fi nevoie sa apeleze sau sa astepte sprijin sau suport din exterior. Aceasta trasatura devine extrem de importanta in obiectivele izolate, unde posibilitatile de comunicare si contact cu ceilalti sunt reduse, unde posibilitatile de a se interveni in situatia in care agentul din postul de paza este intr-o situatie dificila scad pe masura ce gradul de izolare al obiectivului este mai mare. Disponibilitatile fizice si psihice ale agentului sunt solicitate intens in conditii de izolare, imprejurare cu efecte stresante accentuate, unde lipsa de informatii, insuficienta sau chiar absenta sprijinului din partea colegilor, posibilitatea ca cineva sa patrunda in zona in care agentul patruleaza, toate coroborate ridica tensiuni psihice deosebite. Criteriile de apreciere a gradului de izolare sunt posibilitatile de contact cu corpul de paza, dar si cu alte posturi (distanta dintre ele, raza vizuala), timpul necesar de deplasare al subunitatii de interventie la postul respectiv, frecventa contactelor cu ceilalti agenti de securitate. Opusul independentei este dependenta, prezenta acestei trasaturi la un agent de securitate fiind considerata de cele mai multe ori un deal breaker in domeniul securitatii private.     

Fermitatea, capacitatea de a pastra deciziile si hotararile adoptate in pofida presiunilor exterioare de a le modifica, avand ca opus influentabilitatea. Aceasta trasatura este foarte apreciata in paza, unde nu de putine ori se invoca salariul mic drept justificare pentru atentiile pe care agentii de paza le cer sau le primesc benevol in schimbul unor serviciilor prestate, de multe ori altele decat cele pentru care acestia sunt angajati. Intr-adevar, in sectorul securitatii private, nivelul de salarizare este scazut, aspect care il poate determina pe agent sa lucreze ore suplimentare pentru a avea un venit decent, solicitandu-l foarte tare. Cum orice activitate, mai ales daca se desfasoara in conditii mai putin favorabile si cu solicitari crescute, necesita o anumita recompensa motivanta, buna desfasurare a unei activitati presupune un echilibru echitabil intre cost si beneficiu. Acest lucru nu justifica spaga, mai ales daca prin intermediul acesteia se atenteaza tocmai la securitatea obiectivului ce trebuie asigurat.

        Taria vointei este o alta trasatura importanta, si se refera in principal la cuantumul potentialului energetic pe care un agent de securitate il poate activa si utiliza, opusul fiind slabiciunea vointei, caracterizata prin tendinta de a ceda in fata obstacolelor si dificultatilor. Taria sau forta vointei se probeaza in timp, in special prin amplitudinea si intensitatea obstacolelor pe care o persoana poate sa le abordeze cu succes: indepartarea persoanelor din preajma obiectivului pazit atunci cand este cazul, un bun control al unei situatii in care prezenta de spirit a agentului de paza se dovedeste a fi necesara, etc.

         Consecventa, concordanta dintre ceea ce spune agentul de securitate si ceea ce face, dintre promisiune si actiune, este o trasatura destul de importanta in meseria de agent de securitate, poate la acelasi nivel de importanta ca si perseverenta, capacitatea agentului de securitate de a continua si de a relua activitatea in urma diferitelor esecuri sau erori pana la atingerea obiectivului propus. Desi perseverenta ramane o calitate, trebuie tinut cont de faptul ca paza presupune in special momente indelungate in care nu se intampla niciun incident, urmate sau nu de momente in care prezenta agentului de paza poate deveni necesara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonNGGS SECURITY
×

Te rugăm sa faci click pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a vorbi pe WhatsApp.

×